Sabor caduc de setembre

El llenguatge dur i acre de la poesia de Jordi Llavina en «Diari d’un setembrista», un llibre que parla de deteriorament, decepció i oblit, de la llavor de mort que rau en cada instant.

 

Diari setembrista-coberta200

 

 

JORDI LLAVINA
Diari d’un setembrista
Premi Alfons el Magnànim València de Poesia
Bromera, Alzira, 2007

 

 

 

 

Un «setembrista» deu ser algú instal·lat permanentment en el retorn a la normalitat i a la serenor, encara amb l’agost enganxat a la pell; algú que percep el declivi inevitable d’allò que batega, també en els breus instants d’esplendor que permeten els dies. Aquest Diari sap a aquell «Lunes» de Jaime Gil de Biedma que d’alguna manera lliurava de la saturació festiva: «Pero después de todo, no sabemos / si las cosas no son mejor así, / escasas a propósito… Quizá, / quizá tienen razón los días laborables».

Jordi Llavina (Gelida, 1968) construeix uns poemes sòlids: una llarga escena en què, a poc a poc, es menyscaba algun element —l’aigua és gela o la superfície blavíssima d’una piscina esdevé verda i espessa, les abelles moren en l’albelló d’una dutxa—, suficient perquè s’hi aboque el deteriorament, la decepció de viure; alguns textos retraten la desolació absoluta, com «La maduresa» —l’estampa crua, descarnada i freda d’una parella que encara fa l’amor— o «Vell amb copa buida», que es deté en les marques de la degradació, amplificades per comparació a un passat —real o fingit— de «violes, roselles, clavells». Hi ha certa insistència en plecs i humors pels quals aflora la malaltia, la decrepitud —cossos humans envellits o extremament prims—, també el suïcidi; fugint de qualsevol besllum de sentimentalitat, del «desbordament de l’emoció», algunes imatges arriben a ser vertaderament desagradables, com el líquid fet malbé de «Llet», la fosa amb forma de «cosset d’un nen» o aquesta referència a la infertilitat: «L’esperma ha quedat / assolada dins la petxina / de la dona, que un fill perdut / va tornar eixorca —ara, celler / sense gota de vi, només / humitats d’ell a les parets, / fosforescència de glaç / a la carn de dins». Altres poemes, com «El somni», parlen del desencant, com si la vida fóra un truc de màgia massa tosc com per a no adonar-se’n; i solament uns pocs contenen espurnes de vitalitat: la calor imprescindible del cos estimat a «Glasgow», la delicadesa, les atencions a l’altre d’«Esmorzar» o l’acceleració intempestiva del cor davant la presència d’un amor antic a «Les Canàries».

Temperats alguns excessos morbosos de La corda del gronxador (Moll / Proa, 2006), primer poemari de Llavina, l’autor reprèn una escriptura dura, inclement, que enfoca arrugues, lleganyes, saliva, i un tapís de verdets, fongs i floridures que cobreixen d’un aire resclosit, romàntic, les escenes figuratives. Aquell llenguatge més explícit de La corda del gronxador —la primera persona guiava el sentit de les imatges—, canvia: l’al·legoria creix, es fa més suggeridora, sovint lliure de versos que restringeixen l’evocació de la metàfora.

Si, com diu Llavina en l’«Assaig de poètica», escriure un poema és «humitejar-se el dit i tastar un gust», el sabor d’aquest llibre és acre i gelat el tacte: oblit, acabament i mort refreden l’aigua tèbia de la vida, «un verd de fusió, / d’oblit de final de setembre: porta dins el blau enganyós / dels dies de l’estiu».

 

Publicat en «Posdata», diari Levante, el 14 de desembre de 2007 (l’article en pdf)